tiistai 25. marraskuuta 2014

Kesälomalla, osa 3

Jäimme viimeksi ajelemaan Serbiasta kohti matkan varsinaista määränpäätä ja kohokohtaa, eli Montenegroa. Belgradin jäätyä taakse tiet muuttuivat hyvin nopeasti kapeiksi, kuoppaisiksi ja välillä jopa kokonaan rankkasateiden poishuuhtomiksi. Onneksi emme olleet ihan pahimpaan tulva-aikaan liikkeellä, sillä nyt poliisit olivat ehtineet jo järjestellä liikenteen turvallisille reiteille.


Pysähdyimme syömään keskelle ei-mitään, kun bongasimme tien mutkassa parkkipaikan ja kyltin joka viittilöi järven rantaan. Sieltä löytyi hauska (ja vähän pelottava) ponttoonien päälle rakennettu kelluva ravintola. Meidän viereisessä pöydässä istui pariskunta kahden lapsensa kanssa, ja korvaani tarttui se, että molemmat vanhemmat puhuivat lapsille englantia, vaikkei se kuitenkaan selkeästi ollut heille kummallekaan äidinkieli. Tuhahtelimme paheksuvasti Maximen kanssa tälle toimintatavalle ja saatoimme siinä muutaman sanankin vaihtaa aiheesta - ranskaksi ja tietenkin ihan normaalilla puheäänellä - kunnes kävi ilmi, että perheenisä on ranskalainen. Hups. Juttelimme heidän kanssaan jonkin aikaa, ja kävi ilmi, että isä on töissä jossain öljyhommissa ja perhe on asunut Djiboutissa ja Arabiemiraateissa ja en edes enää muista missä muualla, minkä vuoksi perheen kieleksi oli valikoitunut englanti. Toki myös siksi, että lasten äiti oli serbialainen ja vanhemmat puhuivat englantia keskenään. En silti vaan ymmärrä, miten joku voi valita puhua lapselleen kieltä, joka ei itselle ole millään tavalla luonteva...

Illansuussa hurautimme rajan yli. Tai siis hurautimme ja hurautimme, seisoimme nimittäin pienessä kolmen auton ja lehmälauman (miksi en koskaan muista, miksi niitä sanotaan? ryhmä, jengi, porukka?) ruuhkassa jonkun tovin ennen kuin pääsimme passintarkastuksen kautta jatkamaan ajoa näissä huikeissa maisemissa.




Maxime olisi halunnut ajelemaan vaijerilla tuon kanjonin yllä, mutta "harmi" kyllä, aika ei riittänyt. Ihan hullun hommaa. Mähän en melkein uskaltanut seistä tuolla sillalla, ja yli ajaessa suljin silmät. Siinä kohtaa tosin Maximeakin pelotti jo vähän :D

Määränpäämme oli Durmitorin kansallispuiston reunamilla sijaitseva Zabljakin kylä (kaupunki?), joka ainakin vielä kesäkuun lopulla oli tosi hiljainen paikka. Turisteja selkeästi odoteltiin saapuvaksi, koska meidän perään lähti maasturillaan joku paikallinen jeppe joka kiilasi viereen kun pysähdyimme lukemaan karttaa, ja tarjosi heti jotain lomamökkiä vuokralle. Päädyimme kuitenkin etsimään matkaoppaan mainostaman leirintäalueen ja se oli hyvä päätös se.

Meidät otti vastaan todella sydämellinen perhe, joka varusteemme nähtyään passitti meidät heti (aivan käsittämättömän edulliseen) sisämajoitukseen hellyttävän mummolamaiseen kotitaloonsa. Tupaantuliaisina tarjottiin reilu ryyppy kotitekoista rakijaa ja runsas lautasellinen juustoa ja leikkelettä. Epäilin hieman Maximen ajokuntoa tämän vieraanvaraisuuden jälkeen, mutta kävimme kuitenkin rohkeasti hakemassa vielä kylän ainoasta supermarketista apetta, jonka sitten lämmitimme retkikeittimellä (vihdoin leiritunnelmaa!) leirintäalueen keittiöllä tuulen yltyessä myrskyisäksi ja vuorten peittyessä mustiin pilviin. Yöllä oli hyvä nukkua oikean katon alla lämpimässä sängyssä, kun ulkona alkoi sataa ropista.



Seuraavana aamuna päätimme retkeillä vuorilla, joskin todella surkealla kartalla varustettuna, eli mitään hirveän jännittävää vaellusta emme lähteneet edes yrittämään. Kävimme katsastamassa pienen vuoristojärven ja palasimme teitä pitkin autolle - saman ja paljon paremman vaelluksen olisi voinut tehdä ihan Grenoblessakin... Lähdimme siis jo ennen puoltapäivää ajamaan kohti rannikkoa.




Montenegro näyttää kartalla ihan pikkuruiselta, mutta matka-aikaa suunnitellessa on aina huomioitava se, että pohjoisosissa tiet kiemurtelevat vuoristossa ja näin ollen ajonopeus on aika matala. Me ajoimme ehkä kolmen sadan kilometrin matkaa Albanian rajalle ainakin kuusi tuntia.

Kohteenamme rannikolla oli eteläinen Ulcinj, jonka rantoja kaikissa oppaissa kovasti ylistettiin. Meillä oli parikin leirintäaluevinkkiä, joiden suhteen olin melko luottavainen, mutta todellisuus oli lopulta tosi karu. Eksyimme ensin ja päädyimme leirintäalueelle, jonka totesimme ihan kelvolliseksi, mutta matkaoppaan lupaamien vihreiden keitaiden perässä kävimme kiertämässä alkuperäiset ehdokkaat. Ensimmäinen oli tosi likainen ja rähjäinen, vessat ja suihkut aivan kauheassa kunnossa, eikä vessanpyttyjä missään. Toinen oli kaukana rannasta (toisin kuin mainoksessa lupailtiin), ison tien varressa ja siellä aivan parveili hyttysiä. Sain viisi puremaa sääriin sen parin minuutin aikana, mikä kesti todeta että palataankin siihen ensimmäiseen paikkaan.

 Sinne pystytimme telttamme mäntyjen katveeseen, näköetäisyydelle hiekkarannasta ja Adrianmerestä. Ensimmäisenä iltana uskaltauduimme vain nopealle uintiretkelle ja suihkun jälkeen rantabaariin syömään ja (kuka jo arvaa?) katsomaan jalkapalloa.

Onnelliset turistit :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti