keskiviikko 11. lokakuuta 2017

1/3

Lauantaina 8.10. viime vuonna heräsin jo ennen kahdeksaa ja tiesin, että olen raskaana. Koko viikon olin jännännyt ja tuskaillut ja arvuutellut, koska sitä uskaltaa testata, mutta sinä aamuna olin niin varma, että vihdoin uskalsin korkata testipaketin. Äkillisestä varmuudesta huolimatta kädet tärisivät ihan holtittomasti, kun ruutuun piirtyi hyvin hyvin hailakka plussa. Olo oli ihan epätodellinen, kun hiippailin olohuoneeseen tiedottamaan uutiset ensimmäisenä (tietenkin) kissalle. Maltoin odottaa niin kauan, että Maxime vihdoin (eli kymmeneltä) heräsi ennen kuin kerroin sillekin. Sillä oli tukka pystyssä ja silmät vielä ihan unen sikkaralla, enkä ollut yhtään varma, oliko se tajunnut mitä sanoin, kun ainoa kommentti, jonka sain, oli "jaha". Vaadittiin vielä pari päivää ja toinen, selkeämpi testiplussa ennen kuin oltiin molemmat sulateltu uutinen ja raskaus alkoi tuntua todelliselta. 

Reiluun viikkoon olo ei tuntunut yhtään tavallisuudesta poikkeavalta. Oli ehkä vähän kovempi nälkä ja mahassa jotain nipistelyitä, mutta oikeastaan selkein raskaus"oire" oli yövalvominen. Kävin varmaan niin hirveillä kierroksilla, että en vaan millään malttanut nukkua. Heräsin joka yö viimeistään neljältä valvomaan ja kelaamaan asioita. Hämmentävää kyllä en ollut juuri lainkaan väsynyt päivälläkään, vaan jaksoin painaa pitkää päivää töissä vuoden kiireisimpään aikaan.

Viikko plussan jälkeen lähdin parin päivän työmatkalle Luxemburgiin, ja siellä se iski. Pahoinvointi. Kuvotus. Ällötys. Ihan hirveä aaltoillen tuleva ja menevä olo, joka olikin sitten kaverinani seuraavat pari kuukautta... Loppuviikolla oli pari ennätyspitkää työpäivää ja tärkeä kokous, jonka takia en voinut edes pitää sairaslomaa, joten istuskelin työpisteelläni ja yritin lähinnä selviytyä. Sain alas vain jääkaappikylmää appelsiinimehua ja leipätikkuja, ja olin kiitollinen siitä, että työkaveri sai ruokamyrkytyksen kahviosta (hän varmaankaan ei), koska saatoin panna myös oman heikohkon oloni kahvion antimien piikkiin.

Monta viikkoa kului jatkuvaa oksetusta vastaan taistellen. Aamukahvi sai jäädä saman tien (olin tietenkin juuri ostanut itselleni uuden kahvinkeittimen valmistujaislahjaksi), suklaa ällötti ja jostain syystä veden juominen aamuisin aiheutti todella akuuttia yökkäilyä. Toimistolla haisi ihan hirveältä, kotona jos mahdollista vielä kamalammalta, ja työmatkan varrella karttelin kala-, juusto- ja kosmetiikkakauppojen ovilta leyhähtäviä aromeja. Melkein kaikki ruoka pelkästään ajatuksen tasolla ällötti, mutta syödä oli pakko, koska nälkä se vasta vatsaa käänsikin. Aamupalat koostuivat lähinnä nenää puristaen niellystä jugurtista, töissä napsin aamupäivän mittaan pöytälaatikosta suolakeksejä ja leipätikkuja ja lounaalla mätin sitten kanttiinin tätien kauhomat rekkamiehen annokset kerrankin viimeistä murusta myöten. (Iltapäivällä yleensä myös pahin ällötys näiden mättöjen myötä hellitti.) Ensimmäinen (ja melkeinpä kyllä viimeinenkin) raskaushimoni kohdistui perunaan. Muusina, lohkoina, keitettynä - peruna missä tahansa muodossa nostatti veden kielelle!

Edelleenkin ihmettelen, että kukaan työkaveri ei huomannut tai aavistanut mitään. Olin ennen kahvipisteen vakionaama, äkkiä taas en kyennyt keittiössä melkein käymäänkään hajuhaittojen vuoksi. Istuin työhuoneessani kalpeana hiljaa, ja useampikin työkaveri kävi kauhistelemassa ryvettynyttä olemustani. Hämmentävän monta viikkoa selitys flunssasta meni kuitenkin ihan täydestä. Yhtenä aamuna selvisin toimistolle vasta yhdeltätoista, koska aamulla maailma pyöri karusellina ympäri joka kerta kun nostin päätä yli viisi senttiä tyynystä (Maxime toi mulle paketin näkkäriä vuoteeseen ja nakertelin niitä tunnin verran kunnes olo vähän alkoi helpottaa). En edes muista, millä selityksellä tämän kuittasin. Selvästi sitä kuitenkin liioittelee itselleen sitä kuinka paljon muut omaan sekoiluun kiinnittävät huomiota!

Ensimmäinen lääkärintarkastus oli seitsemännellä raskausviikolla. Vauhdikas lääkärisetä kävi läpi ruokarajoitteet (vihannekset pestävä, ei raakaa lihaa ja alkoholin käyttöä voisi vähän rajoittaa - perus-Belgia), antoi reseptin pahoinvointilääkkeeseen kun paino oli yökötyksen vuoksi jo parissa viikossa ehtinyt pudota useamman kilon, ja ultrasi lopuksi. Siellä kohdun mustuudessa uiskenteli pieni vaalea läiskä, jonka keskellä pompotti kiihkeästi pikkuinen sydän. Siinä kohtaa oma sydämeni jätti kyllä yhden lyönnin välistä, vaikka mitään suurta liikutusta en vielä tämän solurykelmän näkemisestä kokenutkaan. Meidän juhannusvauva siellä kölli ja kasvoi. 💕

Lokakuun lopulla lennähdin pienelle Suomen-reissulle. Äiti otti uutiset vastaan odotetulla innostuksella, samoin ne pari muuta harvaa ja valittua joille näin aikaisilla viikoilla uskaltauduin kertomaan tulokkaasta. Selvisin matkasta inkiväärilimsan voimalla (myös ajatus laukussa matkaavasta pahoinvointilääkkeestä selvästi helpotti mieltä vaikken koko pulloa ikinä avannutkaan), itkeä pillitin Kentin keikalla ja väistelin omasta mielestäni varsin sulavasti viinitarjouksia (kyllä söi naista).

Marraskuussa vietin omia synttäreitäni järjestämällä oikein juhlat. Alkoi pelottaa, etten vauvan kanssa jaksa juhlistaa kolmekymppisiä, niin ajattelin sitten vielä viimeisen kerran varmuuden vuoksi pitää bileet! Juhlissa jännitti kolme asiaa: tuleeko kukaan, huomaako kukaan että juon omasta salapullosta alkoholitonta skumppaa ja jaksanko valvoa yli yhdeksään. Vieraita tuli (vikat puolenyön aikaan vodkapullon kanssa!), kukaan ei tainnut huomata huijaustani ja kävin nukkumaan vasta lähempänä kolmea. Viimeksimainitusta syystä seuraavana päivänä olo oli varsin autenttisen krapulainen, kun taas Maxime vaikutti ihan pirteältä kahden aikaan nautituista shoteista huolimatta...

Alun yövalvomiset tosiaan vaihtuivat melkoiseen murmelikauteen syksyn pimetessä, ja iltaisin sain ihan tosissani pinnistellä, että jaksoin valvoa kahdeksan uutislähetyksen loppuun asti. Pahoinvointi jatkui täydellä voimalla, palelin kolmenkin villapaidan alla ja (ilmeisesti matalan verenpaineen vuoksi) olo oli kaikinpuolin todella kurja ja heikko. Aika tuntui matavan loputtoman hitaasti kohti varmempia viikkoja ja kesään tuntui olevan noin sata valovuotta. En olisi millään malttanut odottaa, että saan kertoa koko maailmalle tästä vatsassani kasvavasta ihmeestä, mutta sitten toisaalta tuntui kutkuttavan suloiselta kun oli tällainen jännittävä salaisuus. Päätettiin Maximen kanssa odottaa maagista 12 viikon rajaa ja ekaa "oikeaa" ultraa ennen kuin kerrottaisiin kavereille. Mulla oli sinänsä hämmentävän seesteinen olo ja tuntui vahvasti alusta asti siltä että kaikki menee hyvin. (Normaalistihan olen ihan hirveä stressi-erkki, joten tällainen mielentyyneys tuntui tosi hassulta.) Kaikista vaivoista ja oloista huolimatta olin pääasiassa ihan järjettömän onnellinen. Vaikka laskinkin viikkoja pahoinvoinnin (oletettuun) loppumiseen, samaan aikaan tuntui ihmeelliseltä ja ainutkertaiselta odottaa omaa ensimmäistä vauvaa.

Niskapoimu-ultran aika koitti itsenäisyyspäivän aattona. Pahoinvointi oli lakannut kuin seinään vain paria päivää aiemmin, ja epäilin jo hetkellisesti jonkin menneen vikaan. Kyseessä oli kuitenkin kuuluisan energisen keskiraskauden alku, koska ultrassa ruudulla köllötteli täydellinen minipieni ihminen. Hän ei olisi välittänyt kauheasti liikehtiä ahkerasta tönimisestä huolimatta ja lääkäri naureskelikin että sehän makaa kuin aurinkotuolissa (kehen lie tullut). Lopulta hän vähän heilutteli käsiään ja jalkojaan, ja meikän sydän oli pakahtua. Siellä minun vauvani  niin taitavasti vilkutti!


To be continued...

1 kommentti: