tiistai 24. huhtikuuta 2012

Ihan(a) kamala SNCF

Tämän illan uutisissa oli hauska juttu Ranskan VR:n, eli SNCF:n vastustajista, jotka ovat päättäneet vastaiskuna junien jatkuvalle myöhästelylle järjestää toukokuun 16. päivän iltaan “haamujunan”.

SNCF oli Paris Matchista bongaamani kyselyn mukaan Ranskan toiseksi inhotuin yritys (se ei siis täysin vastaa VR:ää siinä mielessä, että pulju on osittain yksityinen), eikä mikään ihmekään. Säännöllisin väliajoin (enkä nyt tarkoita mitään kerran vuodessa, vaan pikemminkin kaikkina loma-aikoina ja joskus muutenkin) ainakin osa työntekijöistä on lakossa, junat myöhästelevät säännönmukaisesti ja muutenkin meno on kuin villissä lännessä. Muutamaan otteeseen olen joutunut Lyon-Dijon-väliä matkustaessani kirjaimellisesti ahtamaan itseni ovista sisään ja kyyristelemään puolet matkasta lytistyneenä muiden matkustajien väliin vessan ovien edessä, kun muualla ei ole tilaa. Eikä tämä ollut mikään poikkeustilanne, vaan ihan normaali perjantai-illan vuoro, joka oli vaan “hiukan” täynnä.

Bref, en siis ole ainoa, jolla on antipatioita SNCF:ää vastaan. Päinvastoin. Ilmeisesti jollain on keittänyt niin pahasti, että hän on päättänyt perustaa yhdistyksen, jonka tarkoitus on saada Länsi-Ranskassa Atlantin rannalle kulkevat TGV-junat kulkemaan ajallaan. Yhdistyksellä on jo 250 jäsentä, jotka ovat siis nyt järjestämässä oikein kunnon mielenosoitusta.

Jäsenet ovat SNCF:n “abonnés” eli kulkevat samalla junalla joka päivä ja maksavat jonkinlaisen kuukausikortin tapaisen voidakseen matkustaa vapaasti, maksaen vain paikkalipun varauksen. Nyt he ovat yhdessä kaikki varanneet noin 800 paikkalippua samaan TGV-junaan toukokuun 16. päivälle, joka on toki myös pitkän helatorstaiviikonlopun aloituspäivä. Käytännössä juna lähtee asemalta tyhjänä, ja kaikki paikat on myyty 1,50 euron hintaan, kun normaalisti niistä voi joutua maksamaan jopa 130 euroa. Pieni takaisku SNCF:lle…

SNCF:n edustaja valitteli uutisessa sitä, miten monet matkustajat eivät nyt pääse matkustamaan haluamassaan junassa tämän tempauksen vuoksi… mutta jotenkin luulen, etten ole ainoa, joka myhäilee (kuvitteelliseen) partaansa tämän tempauksen vuoksi :) Sitä paitsi tällä kertaa matkustajat tietävät jo viikkoja etukäteen, ettei tuohon junaan kannata yrittää, joten yllätys ei ole yhtä musertava kuin silloin kun hikisenä saapuu laukkuineen asemalle ja toteaa, että oli ihan turha kiirehtiä, kun juna on joko tunnin myöhässä tai peräti peruttu.

Täältä voi lukea jutun (ranskaksi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti