B&B Anna & Max
on ottanut vastaan ensimmäiset vieraansa, vieraspatjat on koenukuttu ja
ilmeisesti hyviksi todettu. Pientä nurinaa on syntynyt siitä, että
majatalon karvaisin asukki alkoi kovaäänisesti vaatia murua rinnan alle
jo klo 6.50,eli tavanomaiseen ruoka-aikaansa, muun väen kuitenkin käytyä
nukkumaan vasta pari tuntia tätä ennen villin brysseliläisen yön
jälkeen. Myös kahvin JA leivän loppuminen kesken aamiaisella oli vähän
huonoa mainosta majoituslaitoksellemme, joskin tästä mokasta kärsi
(valitettavasti) vain puolillepäivin nukkunut emäntämme…
Tänä iltana oli tarkoitus lähteä ihailemaan
mini-Eurooppaa iltavalaistuksessa, mutta (kuten aina) olimme valmiita
lähtöön niin myöhään, että visiitistä olisi jäänyt kohtalaisen lyhyt 14
euron pääsymaksua vastaan. Päästin siis vakavien maksavaurioiden pelossa
pojat keskenään yöelämään ja vietän laatuaikaa viinilasin ja
salmiakkipussin kanssa.
Anna oli heittänyt mua haasteella, joten (päivän teemaa jatkaakseni) tässäpä hieman ruoka-aatoksia; silvuplee:
1. Mitä vastaat, kun ulkomailla sinulta kysytään, että millaista on suomalainen ruoka?
Tää on mun mielestä aina tosi vaikea! Selitän
aina jotain perinteisiä ruokia, kuten karjalanpaistia ja -piirakoita
(mun suku on sieltä itärajalta kotoisin), mutta sitten kuitenkin aika
monet suomalaiset syö enimmäkseen jotain ihan muuta, riippuen tosi
paljon perheestä. Onko makaronilaatikko perinteistä suomalaista ruokaa?
Ranskalaiset on aina tosi järkyttyneitä, kun kerron syöväni Suomessa
juustoa aamiaisella, koska ranskalaiselle juusto on yhtä kuin camembert
:D
2. Missä maassa / paikassa on ollut mielestäsi omituisinta ruokaa?
Unkarissa söin esim. joka päivä
uppopaistettua juustoa, joka oli kyllä hyvää, mutta en voinut olla
ihmettelemättä tätä erikoisuutta… En muistele myöskään erityisellä
lämmöllä kielikurssilla Englannissa saamiaini lounaseväitä: valkoisen
leivän välissä kylmää säilykelihaa - joka päivä! Jaiks.
Myös automaatista myytävä makkara voisi sopa
kategoriaan “omituiset ruokakokemukset”, mutten ikinä ollut tarpeeksi
hurja kokeillakseni. Guten Appetit vaan!
3. Entä mikä paikka on jäänyt erityisesti mieleen hyvän ruokansa vuoksi?
Italia <3 Vietimme Maximen kanssa ekan
yhteisen lomamme Torinossa lokakuussa 2009 ja voi pojat niitä aperitivo
italianoja! Olisin voinut jäädä sinne samantien asumaan… Myös
kreikkalainen ruoka himottaa kohtalaisen usein. Ranskassakin saa totta
kai tosi hyvää ruokaa, mutta sieltä kaipaan vielä enemmän
ruokailutilanteita ystävien tai perheen kesken. Arvostan suuresti sitä
hartautta, jolla ranskalaiset suhtautuvat aterioimiseen.
4. Uskaltaudutko syömään epämääräisissäkin
paikoissa hyvien ruokakokemuksien vuoksi vai pysyttäydytkö ns.
varmemmissa paikoissa senkin uhalla, että jäljelle jää joku tylsä
kansainvälinen pikaruoka?
Olen kohtalaisen pöpökammoinen, joten kaikkein
epämääräisimpiin katukeittiöihin en välttämättä uskaltautuisi, mutta en
kyllä muista yhtään tilannetta, että olisin päätynyt juuri tästä syystä
mäkkärille. Toki olen reissaillutkin pääasiassa täällä Euroopassa sekä
Yhdysvalloissa (tuossa desinfiointiaineen luvatussa valtakunnassa).
5. Oletko matkustanut jonnekin vartavasten hyvän ruoan ja juoman perässä?
Kyllä matkoillani on yleensä jokin muukin motiivi,mutta hyvä ruoka on aina mukavaa bonusta :)
(Mummun bebe-leivoksia, slurps)
6. Mitä ulkomaisia ruokia kaipaat Suomessa olessa?
Ranskalaiset leivokset himotti viime talvena
useaan otteeseen, pullahiiri kun olen. En edes Ranskassa kovin usein syö
leivoksia, mutta mieliteko syntyy ehkä siitä tiedosta, ettei
lähi-K-marketista saa Paris-Brestiä tai sitruunamarenkipiirakkaa… Eniten
kuitenkin kaipaan tosiaan aterioita tilanteena, varsinkin kun meidän
perheessä ilta-ateria koostuu telkkarin edessä ahmaistuista voileivistä
:(
7. Jos saisit tuoda Suomeen jonkun ulkomaisen ketjuravintolan, mikä se olisi?
En kyllä ehkä toisi Suomeen enää yhtään
ketjuravintolaa, kun ei koko maassa tunnu muita olevankaan kuin
erilaisia (S-ryhmään kuuluvia) ketjurafloja… Boo-o-oring. Toisin
vaikkapa Tampereelle jonkun ranskalaisen bistron, sellaisen oikean jossa
ei todellakaan sisustuksella hienostella, mutta ruoka on hyvää ja
edullista.
8. Missä maassa olet syönyt parhaimmat jälkiruoat?
Ranskassa! Osittain johtuen ehkä Maximen
veljen kokkikoulutuksesta, jonka ansiosta meillä saattoi sunnuntaisin
ihan kotilounaalla olla tarjolla macaron-leivoksia tai nenän edessä
liekitettyä crème brûlééta…
9. Mikä on mielestäsi Euroopan paras ruokamaa?
Jokaisessa on varmasti puolensa (huomaatteko,
mussakin on ainesta missiksi tai diplomaatiksi ^^), jopa tässä rasvaa
tihkuvassa belgialaisessa ruoassa. Mutta italialainen ruoka on varmaan
kaikkein monipuolisinta ja muutenkin vaan ihanan makuista.
10. Mihin maahan mieluiten lähtisit ruokamatkalle, Intiaan, Japaniin, Argentiinaan, Peruun vai Yhdysvaltoihin?
Tykkään tosi paljon intialaisesta ruoasta, mutta ajatus Intiaan
matkustamisesta on muuten tosi ahdistava. Mutta koska ruoasta puhutaan,
valitsen siis Intian. Sushi on hyvää, mutta Japanissa reissaneiden
kavereiden mukaan siellä syödään kyllä enimmäkseen kaikkea ihan muuta,
eikä se muu ensialkuun välttämättä maistu kovin hyvältä länsimaiseen
suuhun. Yhdysvallat oon jo (osittain) kokenut, enkä mitenkään kovin
aktiivisesti kaipaa niitä jättiburgereita ja rasvaa tihkuvia pitsoja.
Argentiinan ja Perun kohdalla tietoni on vähän hatarat, mutta
Argentiinassa kai syödään ihan tosi paljon lihaa? Perusta tulee mieleen
ainoastaan marsupaisti, en kyllä tiedä miksi :D
11. Mikä on suurin ravintola- tai ruokamoka jonka olet kokenut ulkomailla?
En kyllä keksi mitään ihan hirveän järisyttävää mokaa. Eli oon
kaiketi ollut onnekas tai sitten vaan oon onnekaan huonomuistinen :D
Aamiaista unkarilaisittain: uppopaistettua leipää (!) juustoraasteen
ja hapankerman kanssa. Ehkä aavistuksen rasvaista mun makuun, mutta ei
yhtään hullumpi yhdistelmä loppujen lopuksi.
* Muumimamman suuria viisauksia, joita muistan nyt mahanpuruisena
nautiattuani ranskanperunoita lounaaksi kello viisi iltapäivällä. Omalle
vatsalleni kun tuntuu yleensä olevan hyväksi vain tylsä säntillisyys…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti