sunnuntai 15. elokuuta 2010

Kotiin

Kahdentoista tunnin päästä olen jo lentokentällä, ihanaa!!! Olen aivan häpeilemättömän iloinen siitä, että pääsen vihdoin lähtemään. Kesä Saksassa oli kokemuksena jännittävä, ehkä jollain tavalla kasvattavakin, mutta en missään vaiheessa ihastunut paikkaan sen kummemmin saatika kotiutunut.
 

Frankfurtista löytyy sekä vanhaa että uutta, sulassa sovussa (tosin suurin osa edellämainitusta on todellisuudessa viime vuosina sotaa edeltävään oloasuunsa restauroitua uus-vanhaa, mutta tunnelmallista yhtäkaikki). Kaupunki on omalla tavallaan sympaattinen, kun vain tietää minne mennä ja mitä tehdä. Kaikki toimii, joskaan ei ihan kliseisellä saksalaisella täsmällisyydellä, mutta Ranskan junalakkojen, ratikkalakkojen ja yleisen välinpitämättömyyden jälkeen pienet junien myöhästelyt ei tunnu missään. Kaikkialla on silmiinpistävän siistiä, ja metroasemallakin roskat voi lajitella paperiin, muoviin ja sekajätteisiin. Kaupasta saa oikeaa leipää, ja ruoka on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa. Joka puolella on metsää, puistoa, viheraluetta...
 
Kaiken tämän ja monen muun jutun puuttuminen Ranskasta pänni siellä ollessani aika ajoin. Silti on usein ikävä takaisin sinne, kaaoksen keskelle. Onhan tämä täkäläinen aivan järjettömän tylsää!
 
Jos haluan skandinaavista siistiyttä, selkeyttä, toimivuutta, menen Suomeen. Ulkomailla on paljon jännempää, kun asiat ovat toisin, arki ja elämä pientä taistelua. Sitä paitsi kaipaan sitä yhteneväisyyden tunnetta, kun juna-asemalla saattoi sulassa sovussa vaihtaa epäuskoisia tai/ja -toivoisia katseita kanssamatkustajien kanssa siinä kohtaa kun juna oli 10 minuuttia/puoli tuntia/tunnin myöhässä - tai peruttu. Saksalaiset ovat kyllä ulkoisesti kovin ystävällisiä ja kohteliaita, mutta loppujen lopuksi aika vaikeastilähestyttäviä. Juuri päinvastoin kuin ranskalaiset, oman kokemukseni mukaan.
 
Tietysti kielitaito ja oma ennakkoasenteeni ovat varmasti vaikuttaneet kokemuksiini, mutta silti... Täältä puuttuu se jokin. Täällä en ole kotonani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti