sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

En panne

Miten me enää selvitään (tai siis ei selvitä) ilman kännyköitä??? Tärkeä kysymys Ranskassa tänä viikonloppuna. Perjantaina nimittäin Ranskan suurimman kännykkäoperaattorin Orangen verkko kaatui iltapäivällä. Puhelut ja tekstiviestit eivät kulkeneet suuntaan tai toiseen koko illan ja pitkälti yönkään ajan. Orangella on Ranskassa noin 26 miljoonaa asiakasta, joten ihan pikkujutusta ei ole kyse.

Mä olen itsekin Orangen asiakas*, ja pääsyy valintaan (kalliista hinnoista huolimatta) oli se, että Orangen verkkoa pidetään luotettavana ja kattavana. Kuuluuhan Orange France Télécom -telekommunikaatioyritykseen, jolla on monopoli Ranskan lankapuhelinverkossa (täällä lankapuhelimet on yhä ahkerassa käytössä - olettaisin, että pitkälti halvempien hintojen vuoksi), ja joka myös asentaa uudet nettiliittymät verkkoonsa huolimatta siitä minkä operaattorin nettiboksin on tilannut. Luotettavien tietolähteiden mukaan muiden kuin Orangen nettiboksien asentaminen voi helposti venyä viikkojen pituiseksi prosessiksi, eikä (ihan oman kokemuksen perusteella) ne muut välttämättä toimi kovin luotettavasti. Kunnon monopoli yrityksellä siis on, vaikka uudet tulokkaat yrittävätkin hyppiä nenille halpoine hintoineen.

Mun mielestä on ihan käsittämätöntä, minkä hintaista puhelimessa puhuminen on täällä! Liittymät myydään kiinteillä kuukausimaksuilla, joihin kuuluu paketin mukaan tietty määrä puheaikaa, tekstiviestejä sekä mahdollisesti nettiaikaa ja muita palveluja. Mulla on aika perusliittymä, johon otin lisäpalveluksi ylijääneen puheajan siirron seuraavalle kuulle - eli jos en kuun aikana puhu yhteensä tuntia puhelimessa, loput minuutit lisätään seuraavalle kuulle. Pakettiin kuuluu tunti puheaikaa (voin kertoa, että kuluu aika nopeasti silloin kun oikeasti on pakko soittaa), ilmaiset tekstarit sekä vähän nettiaikaa, ja hintaa on 25 euroa. Käsittääkseni noin 50 eurolla voi saada illimité-liittymän, eli saa lörpötellä niin paljon kuin haluaa ja myös tekstarit on ilmaisia. Tiedän muutamia, joiden mielestä se on ihan ok hinta - varmaan, kun mun nihilistiliittymänikin maksaa noin paljon. Mutta haloo?! Suomessa mun puhelinlasku pyöri kymmenen euron kieppeillä palvelumaksuineen… En tosin ole mikään hirveä lörpöttelijä, mutta soittelin kuitenkin säännöllisesti ja tekstareita kulki ahkerasti.

Mutta takaisin alkuperäiseen aiheeseen (mitä mä sanoinkaan siitä lörpöttelystä?). Meille oli perjantai-iltana tulossa Maximen kaveri yöksi, jotta pojat voivat lähteä yhtä matkaa viikonlopun retkelleen. Koska nykymaailmassa voi luottaa siihen, että junan saapumisajan ja oman saapumisen voi varmistaa vielä junassakin, pojilla ei tietenkään ollut mitään sovittua tapaamista asemalla. Maxime ihmetteli kotiin tullessa, kun kaverista ei kuulunut mitään, ja sen oma puhelin prakasi. Mun puhelin kyllä toimi, mutta koska kaverikin oli Orangen asiakas, ei siihen saatu yhteyttä. Ehdotin Maximelle, että käydään johonkin aikaan asemalla vilkaisemassa, jos kaveri olisikin siellä, mutta siihen ei onneksi tarvinnut ryhtyä, kun P ilmestyi oven taakse kahdeksan aikaan. Se on käynyt meillä kerran ennen ja suunnisti asemalta kohti katedraalia, jonka muisti olevan meidän naapurissa. Fiksu poika :)

Aika avuton olo tuli, kun tajusi ettei puhelinyhteys onnistu. Mitäs nyt tehdään? Saan usein kuulla moitteita, kun saatan unohtaa puhelimen moneksi päiväksi laukkuun äänettömälle. Vastaväitteeni tässä vaiheessa on se, että kyllä ennenkin pärjättiin ilman kännyköitä… Mutta pärjäisinkö oikeasti ilman? En siis todellakaan ole sellainen puhelinhysteerikko, joka räplää älyluuriaan koko ajan pakkomielteisesti - harvoinpa mulle kukaan soittaa tai tekstaa kuitenkaan (ehkä yllämainitusta syystä?). Mutta miten ennen vanhaan ihmiset ilmoittivat tapaamispaikalla odottavalle kaverille, että myöhästyin junasta ja tulenkin vasta tunnin päästä? Ja miten kauan kestää etsiä lähin puhelinkoppi, kun pitää soittaa hätänumeroon onnettomuudesta?

Vaikka kännykkä onkin hieno ja käytännöllinen keksintö, niin kyllä mua silti vaan nauratti tämän asian ylidramaattinen uutisointi. Uutistenlukijan äänensävyn ja sanankäänteiden perusteella olisi voinut kuvitella, että kyseessä on kansallinen hätätila eikä 12 tuntia kestänyt puhelimettomuus…
***
*hämmentävää kyllä, mun puhelin toimi koko illan ihan normaalisti :O saankohan silti jotain hyvityksiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti